3.12.2017

Sytykesipsit tällä kertaa teossa

Niin tällä kertaa ajattelin tosiaan postata vähän näistä sytykesipseistä. Näitäkin on moni tänä vuonna tehnyt joten tuskin näistä kirjoitetuista postauksista on välttynyt. Tekotapa on suht sama jokaisella, mutta silti ohjeita on multakin kyselty aika tiuhasti. Joten tässäpä näitä nyt tulisi.

Hommaan tarvitset vanulappuja (kaikkein halvimmat käy oikein hyvin tähän ), servettejä joista tehdään kuvio sipsiin (omani valitsin sen mukaan ettei sitä ihmeemmin tarvitse kohdistella ja näitä nyt sattui olemaan häiden jäljiltä melkoinen nivaska jo kotona), vanhan kattilan jota et enään tarvitse ruuan valmistukseen, paljon vanhoja kynttilän jämiä (sillä niitä oikeesti kuluu tässä hommassa kun vanut imevät itseensä melko määrän), jonkin näköiset pihdit jolla pystyt sipsit dippaamaan ja leivin paperia. Lopuksi tietenkin astia mihin sipsit saa nätisti pakattua ja käyttöohjeen saajalle halutessasi.

Aloitin homman sillä että etsin vanulapun kokoisen lasin jonka mukaan piirsin servettiin ympyröitä. Leikkasin ne irti. Niitä tarvitsee vanulapun molemmille puolille, eli 2 servetti palaa/ vanulappu.
Itse en irroitellut serveteistä alempia kerroksia, mutta olen nähnyt näinkin ohjeistettavan. Minä olen sitä mieltä että sipsit on helpompia käsitellä kun ovat "sulanakin" vähän jämäkämpiä ja siten myös helpompia siirrellä kattilasta leivinparin päälle jähmettymään.


Ylemmässä kuvassa siis servetit leikattuina. Tämän jälkeen servetit asetellaan vanulappujen molemmin puolin valmiiksi dippausta varten.

Seuraavaksi on sitten kynttilöiden sulattamisen vuoro. Tolleen vaan kattilaan... itse halusin näistä vähän värillisiä joten seassa on punertavia kynttilöitä. Jos haluaa ns. kirkkaita niin kannattaa käyttää värjäämättömiä kynttilöitä. Tavalliset tuikut ovat mm. sellaisia. Itse en poistanut kynttilöista sydämiä.
Levyn ei sitten tarvitse olla ykköstä suuremmalla, kynttilät sulavat nopeasti siinäkin lämmössä ja leimahtamis riski on tällä tavalla huomattavasti pienenpi.


Sitten vain otetaan valmiiksi laitetut sipsit ja dipataan ne sulaan kynttilä liemeen. Ja oikeesti se on kuumaa! Varo näppejäsi.


Siirrä dipattu sipsi leivin paperin päälle jäähtymään ja jähmettymään. Kannattaa hieman painella sitä tasaisemmaksi niin ovat kauniimman näköisiä.
Sotkuista touhuahan tämä on joten mitä paremmin olet vuorannut pöydän leivin paperilla niin sen vähemmän tulee siivoamista jälkeenpäin.
Jäähtyminen/jähmettyminen ei vienyt mitenkään kauhean kauan aikaa. Itse pärjäsin yhdellä leivin paperilla hyvin. Ja tein kuitenkin näitä sipsejä pari sataa. Mulla oli isohko purkki mihin siirsin näitä pari riviä kerrallaan ja sitten siitä kun olivat jo kunnolla jämähtäneet annostelin lahjapurkkeihin.


Lopullisista lahjapakkauksista en ottanut kuvia, noh koska tosiaan ovat menossa lahjaksi niin jää niillekkin kavereille vähän jotain yllätystä jotka ehkä käyvät tän postauksen lukemassa.

Sytykesipsithän käyvät esimerkiksi puulämmitteisen kiukaan tai pannun sytyttämiseen samoin myös takan tai vaikkapa nuotion sytyttämiseen.
Repäise tai leikkaa sipsi noin puoleen väliin ja sytytä se. Sitten vain syttöjen alle (joita muuten tarvitsee paljon vähemmän näiden kanssa).
Jonkin verran on ollut myös juttua siitä että steariini sotkee ja käryttää. Kuitenkaan itse en ole huomannut moista koska steariiniä on loppujen lopuksi niin vähän näissä (ihan niin kuin sytykeruusuissa ja muissa vastaavissa) ja kuitenkin sekin vähäinen määrä höyrystyy kuumassa pannussa tai kiukaassa pois kokonaan. Mutta tokihan se on ihan mielipide jutta tykkääkö käyttää vai ei, itse tykkään ja toivottavasti myös näiden saajat :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Projekti piparkakkutalo

Kuvat ja piparkakkutalo ovat viime vuodelta. Ei ollut oikeen sopivaa ajankohtaa ennen tätä näitä postata. Tai no mikäs ois estänyt aikaisemm...